Welke film past bij jouw kernkwaliteiten?

Bijgewerkt op: 7 mei 2021
Klaar voor een uitdaging? Wat als je te kijken films op een heel andere wijze gaat selecteren dan je tot nu toe hebt gedaan? Als je een film gaat uitzoeken op basis van je belangrijkste kernkwaliteiten of op een kernkwaliteit waarop voor jou een uitdaging ligt? Wedden dat je dan bij films uitkomt die je van tevoren niet had bedacht! Ik kwam uit bij Roma en Vice en beide lijken me op hun eigen wijze interessant.


Maar eerst, wat zijn kernkwaliteiten?

Ieder mens heeft 24 kernkwaliteiten in zich en iedereen heeft dat in zijn eigen unieke mix. Enkele Amerikaanse psychologen van de positieve psychologie hebben een test ontwikkeld (ook in het Nederlands) waarmee je gemakkelijk jouw unieke setje kernkwaliteiten blootlegt. Het maken van die test is al erg leuk om te doen, want het resultaat is een handige pdf met jouw kernkwaliteiten. Heb je de vragenlijst naar eer en geweten ingevuld, dan is de kans erg groot dat je je er in herkent. Althans, dat is mijn ervaring vanuit mijn coachpraktijk. De vijf belangrijkste (en bovenste) kernkwaliteiten zijn een bron van inspiratie: hoeveel pas jij ze toe in je werk, vriendschappen, relatie, familie of hobby's? Wat zou je kunnen doen om ze meer in te zetten in je leven? Maar dat is uiteraard een ander verhaal, want we hebben het hier over films...


Roma - liefde

Waarom zou je een film kijken die past bij een belangrijke kernkwaliteit van jou? De kans is groot dat het dan een film is waarbij jij je comfortabel voelt. Ik neem mijzelf even als voorbeeld en ik gebruik daarbij de film Roma. Roma gaat over vrouwen die manieren vinden om op te staan, elkaar te steunen en kracht te ontdekken ondanks de onbekwaamheid en mislukkingen van de mannen om hen heen.


Mijn allerbelangrijkste kernkwaliteit is liefde en dat is groter dan alleen de romantische versie van het begrip. Het betekent liefde voor de mens, planten en dieren. Kortom voor alles wat leeft. In deze film laten de vrouwen zien dat zij betekenis vinden in momenten: momenten van zorg voor anderen, momenten van verbinding, momenten van acceptatie en momenten van moed. Dat zijn elementen die passen bij mijn belangrijkste kernkwaliteit. De kans is dus erg groot dat ik een traan wegpink bij deze film, omdat ik me herken in die elementen. Of dat ik mij geïnspireerd voel.


Vice - leiderschap

Zo kun je ook een film kijken die past bij een kernkwaliteit die voor jou een uitdaging is. Voor mij is dat leiderschap. Vice gaat over het leiderschap van Dick Cheney. Niet mijn type leiderschap, maar ik kan hier misschien wel wat van leren. Al was het maar hoe het niet moed! Netflix omschrijft de film als een duistere comedy en daar houd ik wel van. Een avondje lachen en leren dus!
Als je ook een film wil uitzoeken bij jouw kernkwaliteit, dan kun je hier de gratis kernkwaliteitentest doen. Let er even op dat je als taal Nederlands selecteert, want dat is veel gemakkelijker. Er is een versie voor 16-min en 16-plus. Kiest de test die bij jou past.


Hieronder vind je linkjes naar lijsten met films en de kernkwaliteiten die daarbij horen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon door de lijsten bladeren en een leuke film uitzoeken :-)


Heb je deze selectiemethode uitgeprobeerd? Hoe was dat voor jou? Heb je nog mooie suggesties? Deel ze dan hieronder!
53 weergaven0 opmerkingen