Supergirls don't cry

Bijgewerkt op: 18 nov. 2021

Over supergirls en kwetsbaarheid

And then she'd say, "It's okay

I got lost on the way

But I'm a supergirl

And supergirls don't cry"


Al een week zingen deze regels uit 2000 door mijn hoofd, omdat ik een cover op de radio hoorde. Wat heb ik dit nummer in mijn leven vaak meegezongen: soms uitdagend uitbundig, een andere keer met dichtgeknepen keel en tranen in mijn ogen. Supergirls don't cry...


Supergirls just fly

Supergirls zijn sterk, supersexy, kunnen alles aan en ze houden alle ballen hoog. Ze zijn een supermoeder, superpartner, superdochter, supervriendin, superbuurvrouw, supercollega, superwerkneemster en superonderneemster. Maar zijn ze ook superlief voor zichzelf?


Supergirls do cry... Als niemand kijkt!

Als ik deze songtekst goed interpreteer, dan is het ironisch bedoeld: supermeisjes huilen niet, zoals echte kerels ook niet huilen. Een norm die in onze samenleving stoer is en die beperkend is voor mannen én vrouwen. Ik heb bijvoorbeeld in mijn leven vaak te horen gekregen dat men mij stoer vond. Of zoals een leidinggevende ooit over mij zei: Marielle maken ze de pis niet lauw. Maar hoe stoer was ik eigenlijk? Ja, als alleenstaand moeder van twee kleine kinderen hield ik alle ballen hoog: ik werkte meer dan fulltime, zorgde dat ik alles rondom de kinderen goed geregeld had, knoopte de financiële eindjes met moeite, maar onzichtbaar voor anderen aan elkaar en organiseerde ook nog een gezellig sociaal leven. Maar 's avonds, als ik uitgeput op de bank of in bed lag, dan kwamen de tranen. Supergirls do cry, maar alleen als niemand kijkt.


Schaamte, faalangst en verantwoordelijkheidsgevoel

Supergirls hebben last van schaamte. Schaamte voor het niet kunnen voldoen aan de normen die zij zichzelf opleggen of die anderen hun tijdens hun jeugd hebben opgelegd. Daarom zetten ze overdag hun ik-heb-alles-onder-controle masker op. Een masker dat hoort bij de controlekant die sterk overontwikkeld is in supergirls. Daarvoor hebben ze diverse redenen. Ze laten hun ware ik bijvoorbeeld niet zien aan anderen, omdat ze bang zijn gekwetst te worden. Ze willen ook op alle fronten voorkomen dat ze falen, want falen is het ergste wat ze kan overkomen. Supergirls zijn verantwoordelijk voor alles en ze dragen een last met zich mee.


Controlefreaks

Supergirls zijn daardoor controlefreaks en diegene die ze daarmee het meest hebben, dat zijn zijzelf. Hun eventuele partner kan lui achteroverleunen, de kinderen leiden een onbezorgd leven, in de familiesfeer en in vriendschappen zijn ze de gangmakers en op het werk doen ze hun stinkende best. Ze sloven zich zo uit, dat het voor de hele wereld vanzelfsprekend is dat ze alles regelen. Doen ze het een keer niet, dan krijgen ze bakken met kritiek. Supergirls zijn allergisch voor kritiek, dus daarom gaan ze nog meer hun best doen.


Supergirls in coronatijd

Nu de wereld er anders uitziet sinds de uitbraak van het coronavirus schieten supergirls helemaal in hun controledrang, want als alles (jouw baan of die van je partner, je sociaal leven en misschien zelfs wel je relatie) onzeker is, dan moeten er veel ballen hoog gehouden worden. Juist in deze tijd lopen supergirls op hun tandvlees om hun wereld in stand te houden.


Herken jij jezelf hierin? Oké, ik heb het misschien een beetje zwart-wit opgeschreven, maar krijg je toch een beetje jeuk van bovenstaande, omdat je jezelf erin herkent? Dan wordt het hoog tijd dat je jouw supergirlmasker gaat afleggen. Ik zeg dat niet zomaar, ik zeg dit, omdat ik wil voorkomen dat je met jezelf in de knoop raakt. Het is mij jaren geleden gelukt om het masker af te leggen en ik weet zeker dat het jou ook lukt!


Hoe word je een ex-supergirl?

  1. Durf je kwetsbare kant te laten zien. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan! Toch levert het je veel op. Als je jouw kwetsbaarheid laat zien, dan zullen anderen anders op je reageren. Ze helpen je, zijn minder kritisch op je en ze tonen meer begrip.

  2. Accepteer dat je mag falen. Niemand is perfect en niemand hoeft perfect te zijn. Sterker nog, perfecte mensen zijn eigenlijk helemaal niet leuk om mee om te gaan, want ze confronteren gewone mensen de hele tijd met hun imperfectie. Wat kan er gebeuren als je een keer iets niet goed doet? Niets! Je moet misschien een keer sorry of nee zeggen, maar de wereld draait echt nog wel door.

  3. Voel je niet verantwoordelijk voor alles. Zeg eens eerlijk, is echt alles jouw verantwoordelijkheid of kun je onderdelen ook parkeren bij de mensen om je heen. Ik bedoel, zijn ze verstandelijk beperkt, incapabel of willen ze niet? Nee toch? Dus deel en delegeer!

Lekker gemakkelijk gezegd, zal je waarschijnlijk denken. Dat is ook zo. Daarom heb ik twee leestips voor je: De kracht van kwetsbaarheid en De moed van imperfectie. Beide zijn van Brené Brown. Brown is een schaamteonderzoekster en zij heeft er haar missie van gemaakt om haar onderzoeksresultaten te verpakken in heel erg leesbare boeken.


Samen met je coach jouw supergirlstatus onderzoeken

Deze twee boeken helpen je een eind op weg, maar natuurlijk ben je er nog niet na het lezen van deze twee. Boeken zijn te algemeen, ze gaan niet over jou. Coaching daarentegen kan je helpen om te onderzoeken hoe jouw persoonlijke supergirlpatroon eruitziet. Als ik je coach word, dan neem ik je graag mee op expeditie langs jouw supergirlstatus: Wat doe je dan allemaal? Wat levert het je op? Wat voorkom je ermee? Hoe ben je zo geworden? Wat wil je ermee beschermen? Waarom moet dat beschermd worden? Je hebt niets te verliezen, want een kennismakingsgesprek is gratis, dus wat let je?


Ken jij iemand die lijdt aan het supergirlsyndroom? Je moeder, zus, vriendin, collega of werkneemster? Wijs haar dan op deze blog en laat haar een afspraak met mij maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Echt, ze wordt er leuker en gelukkiger van!


115 weergaven0 opmerkingen