Ontdek jouw kernkwaliteiten en vergroot jouw geluksgevoel op je werk en privéWaar liggen jouw talenten? Welke kwaliteiten van jezelf zou je maximaal moeten inzetten om gelukkig te zijn op je werk én in je privéleven? In welke kwaliteiten van jezelf zitten nog ontwikkelingskansen? In deze blog ga ik je laten zien hoe je jouw unieke mix van kwaliteiten kunt ontdekken en hoe je die wetenschap kunt inzetten in jouw werk- en privésituaties. Dit kun je zelfstandig doen, maar het wordt effectiever in gesprek met mij, omdat ik je dan uitnodig om kritischer te reflecteren op jezelf.


Eerst een stukje uitleg

Een paar decennia geleden vonden enkelepsychologen en psychiaters dat de op ziekte en beperking gerichte aanpak van het psychologie te negatief was. Zij ontwikkelden de Positieve Psychologie. In deze stroming wordt gekeken naar wat iemand kan doen om zijn leven aangenamer te maken. Of, zoals de grondleggers van deze stroming Seligman en Csikszentmihalyi stellen: wat maakt mensen gelukkiger en krachtiger?

'De centrale vraag in de Positieve Psychologie is wat maakt mensen gelukkiger en krachtiger?'

In de Positieve Psychologie staan de kernkwaliteiten centraal. Wat zijn kernkwaliteiten? Dat zijn kwaliteiten die in iemand besloten liggen. Of zoals Korthagen en Nuijten omschrijven in hun boek Krachtgericht coachen: 'Kernkwaliteiten zijn de facetten van de innerlijke diamant van een persoon. Iedereen heeft veel van die facetten: mensen hebben verscheidene kernkwaliteiten die samen een unieke combinatie vormen die typerend is voor de persoon. Een coach kan samen met de coachee (de cliënt) die kernkwaliteiten opsporen en helpen ontdekken hoe de kernkwaliteiten verder ontwikkeld kunnen worden'. Als je jouw kernkwaliteiten ontdekt en deze koppelt aan positieve ervaringen, dan leidt dat tot meer creativiteit en veerkracht. Je komt in een flow, want er is een balans ontstaan tussen jouw capaciteiten en dat waarmee je bezig bent. Dat is de essentie van de Positieve Psychologie.


'Kernkwaliteiten zijn de facetten van de innerlijke diamant van een persoon. Iedereen heeft veel van die facetten: mensen hebben verscheidene kernkwaliteiten die samen een unieke combinatie vormen die typerend is voor de persoon.

Hoe ontdek je wat jouw kernkwaliteiten zijn? Toen ik me hierin tijdens mijn opleiding ging verdiepen, dacht ik als eerste aan het kernkwadrantenmodel van Ofman, maar dat is dus niet hoe je jouw unieke mix van kernkwaliteiten vindt. Als je met de kernkwadranten werkt, dan betrek je ook negativiteit erbij, omdat je ook je valkuil en allergie gaat benoemen. Daar komt dan vaak de focus op te liggen. Ik herkende dit meteen bij mijzelf, want ik ben ook zo'n mens die vooral gefocust is op haar eigen tekortkomingen in plaats van op de pluspunten. In de PP wordt dus uitsluitend met kernkwaliteiten gewerkt. Je kunt jouw kernkwaliteiten bepalen op de site van VIA Institute of character. De grondlegger van de Positieve Psychologie Seligman is ook betrokken bij deze website. (Let er goed op dat je rechts de taal selecteert en dat je, als je volwassen bent, de eerste test kiest.)


Voilà, dit zijn jouw kernkwaliteiten

Wat kun je nu met die kennis? Als je weet wat jouw kernkwaliteiten zijn en als je ze bewust kunt inzetten, dan versterkt dat jouw psychologisch kapitaal. Oftewel het geeft je meer vertrouwen in eigen kunnen, optimisme, hoop en weerbaarheid of veerkracht. Daarbij is het bewust kunnen inzetten en dus ook het positief ontwikkelen van je kernkwaliteiten van belang. Er ontstaat zingeving en welzijn, oftewel flow, als je jouw psychologisch kapitaal kunt verbinden met je idealen. (Bron: Krachtgericht coachen).


Oftewel: de eerste paar kernkwaliteiten bezit je veel, de onderste kernkwaliteiten weinig. Het is dus slim om dat wat je veel bezit vaak te gebruiken. Daar liggen jouw talenten. Misschien heb je ook wel een erg dominant ontwikkelde kernkwaliteit. Dan zou je verderop in de lijst kunnen kijken welke kernkwaliteit je kunt ontwikkelen om meer in balans te komen. Ik ga je dat uitleggen met behulp van mijn lijst met kernkwaliteiten.

Kernkwaliteiten Marielle van Sleen Coach
Download • 384KB

Zoals je kunt zien, zijn mijn twaalf belangrijkste kernkwaliteiten (in volgorde van belangrijkheid):

 1. Vermogen om lief te hebben en zich te laten liefhebben;

 2. Sociale intelligentie

 3. Vriendelijk en gul

 4. Eerlijk en rechtvaardig

 5. Waarderen van schoonheid en uitblinken

 6. Dankbaar

 7. Nieuwsgierig en belangstelling voor de wereld

 8. Leergierig

 9. Eerlijk, oprecht en authentiek

 10. Creatief, origineel en vindingrijk

 11. Kritisch denker, objectief oordeel en onpartijdig;

 12. Hoopvol en optimistisch

Als ik dit lijstje met kernkwaliteiten zie, dan wordt mijn innerlijke criticus een beetje misselijk, maar dat is een ander verhaal ;-) Het is verstandig dat ik in elk geval met de bovenste kernkwaliteiten van mij aan de slag ga. Daar liggen mijn talenten. Niet toevallig ben ik dan ook coach/docent en daar passen die kernkwaliteiten heel erg goed bij. Maar met dit lijstje ben ik wel een beetje in onbalans, want, en dat is ook de realiteit, ik laat zowel zakelijk als privé wel gemakkelijk over mij heenlopen. Het zakelijke ontbreekt in dit lijstje. Mijn mix van kernkwaliteiten is niet compleet als ik de andere er niet bij pak:


 1. Vergevingsgezind en barmhartig

 2. Levenswijs en een goed inzicht

 3. Leiderschap

 4. Vrolijk en humoristisch

 5. Moed en Onverschrokkenheid

 6. Voorzichtigheid, zorgvuldigheid en discretie

 7. Enthousiast, energiek en levenslustig