Leren doe je met vallen en opstaanVandaag gebeurde hier thuis iets, waardoor mijn oude trauma verlatingsangst gekieteld werd. Mijn eerste reactie was dat ik mij ontzettend afgewezen voelde en dat ik boos en verdrietig werd. Als een vlam gingen deze emoties door mijn lijf en ik had echt even tijd nodig om die emoties te laten zakken. Gelukkig was ik alleen en verliep het contact waardoor dit gebeurde via de app. Ik kon dus even een time-out nemen, mijzelf in de spiegel aankijken en me realiseren dat ik niet vanuit een volwassen positie reageerde, maar vanuit de positie van het afgewezen kind. Herken je dit?


Bewust bekwaam

Ik was blij dat ik mij bewust werd van mijn reactie. Dat betekent dat ik een eind op weg ben in mijn leerproces. Leren doe je namelijk in stapjes. Ik ga het je aan de hand van een voorbeeld uitleggen. Ik neem mijn zoon als voorbeeld. Hij had de gewoonte was op te sparen, die gespaarde was als een bom in de wasmand te gooien en dan te klagen dat er nooit iets schoon was. Ik wist dat hij niet kon wassen, want dat had hij nog nooit gedaan. Het kwam niet in hem op dat hij dat zelf ook kon doen. Hij was onbewust onbekwaam. Ik heb toen (heel gemeen) expres die was laten liggen. Hij liep ertegenaan dat hij geen schone kleren meer had. Toen bedacht hij zich dat hij het wel zelf ging doen. Maar hoe? Hij was bewust onbekwaam. Hij appte me op mijn werk. 'Mam, hoe werkt de wasmachine?' Ik appte hem een stappenplan en hij draaide een wasje. Dat beviel hem goed, dus hij ging dat vaker doen. Er ging natuurlijk vanuit mijn optiek weleens wat mis: één spijkerbroek wassen bijvoorbeeld. Dat doen we in huize Van Sleen niet, daar draaien alleen volle machines. Af en toe had hij een vraag aan mij of ik corrigeerde hem op bepaalde punten. Hij was bewust bekwaam aan het worden. Hij moest er nog weleens over nadenken, maar doorgaans ging het goed. Inmiddels zijn we al wat jaartjes verder en is hij onbewust bekwaam. Voor een wasje draaien, draait hij zijn hand niet om!


Soms gaat een leerproces snel, soms duurt het een leven lang

Stapsgewijs, zo verloopt dus een leerproces. De ene keer vlieg je door de stappen en ben je in no time onbewust bekwaam. Denk maar aan het leren omgaan met videobellen: opeens zijn we allemaal volleerd Zoom, Google Meets en Microsoft Teams gebruikers. Een andere keer kost het meer tijd, zoals met mijn verlatingsangst. Mogelijk worstel ik daar mijn hele leven mee, maar inmiddels ben ik steeds vaker bewust bekwaam, dan bewust onbekwaam. Als ik maar even de tijd neem om te reageren, anders gaat het fout. Als ik vanuit mijn eerste emotie actie onderneem, dan reageer ik onvolwassen en dan beschadig ik onbedoeld de relatie die ik met de ander heb.


Heb jij ook wat te leren? Ik kan je daarbij helpen, omdat ik je kan helpen te achterhalen waarom je de dingen doet, zoals je ze doet. Als je dat weet, dan ga je sneller naar de stap bewust bekwaam. De tijd en veel oefenen zijn hulpmiddelen om uiteindelijk naar onbewust bekwaam te gaan. Vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Dat kun je doen door me een mailtje te sturen via het contactformulier van de site.

95 weergaven0 opmerkingen