Kleine stapjes... Maken het verschil!Afgelopen voorjaar schrok ik me een hoedje hoe snel de coronakilo's aan mijn lijf bleven kleven. Had jij dat ook? Ondanks dat ik wandelde en af en toe hardliep kon ik het tij niet keren: het getal op de weegschaal werd alsmaar hoger in plaats van lager. Nu moet ik ook wel toegeven dat het er was ingeslopen dat ik veel minder sportte dan voorheen.


Toen de sportscholen weer opengingen, ben ik maar meteen gegaan: om de dag een rondje gewichten. Overal lees je immers dat je spieren moet kweken, want die eten meer calorieën. Daarnaast moet je als 50-plusser zuinig zijn op de spieren die je hebt, want elk jaar verlies je een percentage door je stijgende leeftijd. Deze zomer heb ik ook veel gewandeld, maar het hardlopen heb ik gelaten voor wat het was, want ik voelde dat mijn lijf die extra kilo's best belastend vond.


Gisteren pakte ik zonder na te denken een rode trenchcoat van de kapstok, deed hem aan en knoopte hem dicht. Opeens realiseerde ik me dat mij dit afgelopen voorjaar niet lukte. Toen was de jas te klein of ik te groot geworden. Stoeien met gewichten heeft geholpen! Vanochtend heb ik dat gevierd met eindelijk weer een rondje hardlopen.


Stap-voor-stap werk ik toe naar 'herstel' van mijn lijf: een gezond gewicht zonder coronakilo's. Natuurlijk had ik meteen vol los kunnen gaan: de ene dag sportschool en de andere dag hardlopen. Of nog beter: hardlopend naar de sportschool gaan en op de terugweg met een omweg naar huis om nog wat extra kilometers te maken (dat deed ik een paar jaar geleden nog). Maar ik weet zeker dat mijn lijf geprotesteerd zou hebben en dat ik overal pijntjes had gekregen. Ook zou ik waarschijnlijk erg moe zijn geworden, want als je in één keer te veel gaat sporten, dan word je sportmoe. Zeker als je wat te veel kilo's meesleept!


Kleine stapjes... Alles gaat beter als je kleine stapjes neemt!

Kleine stapjes, zo worden alle veranderingen in je leven succesvol. Als ik naar mijn coachcliënten kijk, dan zijn de mensen die kleine veranderingen in hun leven willen aanbrengen het meest succesvol. Je hele leven op z'n kop zetten creëert chaos en daar moet je maar tegen kunnen. Maar als je stapje voor stapje iets verandert, één ding tegelijk, dan is het minder moeilijk om vol te houden. Dan verlies je jezelf niet in het veranderingsproces en dan word je leven geen chaos.


Mindful hardlopen, dat is met een leeg hoofd rennen

De afgelopen maanden is het voor mij weer normaal geworden om met regelmaat naar de sportschool te gaan. Dat stapje heb ik genomen. Nu wil ik het stapje 'hardlopen' nemen: het moet weer normaal worden dat ik één of twee keer per week een rondje ren. Vanochtend deed ik dat met de app van Nike: NRC. Als je in die app op begeleide runs klikt, dan vind je daar een 'Morning run met HS'. HS staat voor Headspace, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in mindfulness en meditatie. Daarbij hoort een geweldige Spotify playlist die ik hieronder graag met je deel (klik op het plaatje en je gaat naar Spotify). Het doel van deze ochtendloop is dat je met een leeg hoofd loopt: dat is zo aan het begin van het schooljaar en met een drukke coachpraktijk een luxe die ik mijzelf graag gun. (Ik heb immers een slashbaan: docente/coach.) Natuurlijk kun je ook alleen met de Spotify Playlist lopen, maar als je de NRC-app downloadt, dan krijg je de 'geleide hardloopmeditatie' erbij.


Wat wil jij veranderen in je leven? Kun je jouw doel opdelen in kleine onderdelen, zodat je stap voor stap met jouw veranderingsproces aan de slag gaat? Heb je hulp nodig? Ik coach je graag op loopbaanvraagstukken en op persoonlijke ontwikkeling. Stuur je me een mailtje?

20 weergaven0 opmerkingen