Kijktips: film over kwetsbaarheid in vriendschappen


Lees even door tot het einde, want ik heb een vraag aan jou :-)

Brené Brown heeft een ienemienierolletje in de Netflix film Wine Country. Dan kun je natuurlijk verwachten dat de film over kwetsbaarheid gaat... En over grenzen stellen, want die woorden zijn de paar woorden tekst die Brené in de film heeft. Verwacht geen zwaar filosofische film, want dat is het niet. Het is Gooische vrouwen gemixt met De Kracht van kwetsbaarheid. Dus een feelgood movie met een boodschap. Een boodschap die waarschijnlijk alleen herkend wordt door lezers van Brené Brown haar boeken. Maar dat doet niet af aan die boodschap: echte vriendschap heeft kwetsbaarheid nodig!


Hoe zit dat nu met die kwetsbaarheid?

Even de theorie in een notendop: kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat zowel winnen als verliezen bij het leven horen. Het is een kwestie van jezelf desondanks helemaal geven. Kwetsbaarheid heeft een relatie met verbondenheid. Verbondenheid is de reden van ons bestaan. We zijn gemaakt voor verbondenheid met anderen. Dat is wat ons leven richting en zin geeft en als het daaraan onderbreekt, dan lijden we daaronder. Kwetsbaarheid leidt uiteindelijk naar bezield leven. Bezield leven betekent dat je leeft vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Het betekent dat je moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek toekent in je leven.


Waarom kunnen we niet zonder kwetsbaarheid?

Zoals je in de film Wine Country kunt zien, mist er iets in de vriendschap van de vrouwen. Ze dragen hun geheimen met zich mee en ze durven die niet te delen met hun vriendinnen, want 'Wat zullen ze wel niet van me denken?' Maar je kunt je geheimen wel verstoppen, maar je kunt je gedrag niet altijd controleren. Als je vriendinnen niet weten wat er met jou aan de hand is, dan gaan ze invullen (NIVEA=Nooit Invullen Voor Een Ander!). Dat is heel menselijk, maar het komt de vriendschap niet ten goede. Dus deel wat je dwars zit!


Grenzen aan kwetsbaarheid!

Moet je bij iedereen die het horen wil je ziel en zaligheid blootleggen? Nee! Je deelt je kwetsbaarheid met zij die het verdienen. Dat zijn je intieme familieleden, vrienden en vriendinnen. Die grenzen moet je goed bewaken. Daarom vond ik het mooi dat dát precies de tekst was die Brené Brown kreeg in de film. Onbeschaamd je hele hebben en houden delen met bijvoorbeeld diegene die naast je in de trein zit, is geen kwetsbaarheid. Dat is gewoon niet handig!


Mijn vragen aan jou...

Afgelopen weekend sprak ik af met vier vrouwen: mijn zusje en drie vriendinnen. Los van elkaar, dus het was een druk weekend. Met twee van hen durf ik alles te delen. Op dit moment maak ik me zorgen over een familielid. Eén van die andere twee vrouwen vroeg hoe het met mijn familielid gaat. In een split second maakte ik de afweging: stel ik me bij jou kwetsbaar op of niet? Nu ben ik nieuwsgierig: hoe kwetsbaar durf jij je op te stellen in vriendschappen? Hoe goed bewaak jij jouw grenzen? Laat hieronder jouw reactie achter :-)


160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven