Jouw succes is een optelsom van kleine succesjesJe solliciteert op elke interessante baan die langskomt. Je reageert onmiddellijk op elke geschikte woningadvertentie die passeert. Je tindert je een ongeluk en je bent de meest actieve persoon op Gomingle. Allemaal zonder resultaat! Wat gaat er dan mis in je leven? Wordt geluk jou niet gegund?


Jouw geluk hangt niet af van de stand van de sterren

Geluk hangt niet van de sterren af, maar van jouw verwachtingen. Onze oma's en moeders peperden ons vroeger in: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Ik hoor je bijna denken: wat een calvinistische gedachte! Dat is deels natuurlijk ook zo, want met die gedachte werden in het verleden ook mensen klein gehouden. Bij die uitdrukking horen andere zoals wie voor een dubbeltje is geboren, zal nooit een kwartje worden. Ik krijg koude rillingen van zulke naargeestige gedachten. Maar in wie het kleine niet eert, zit ook een andere denkwijze die ik wel omarm.


Stap voor stap je doel behalen

Kleine successen vormen samen een groot succes. Daarmee bedoel ik dat ergens succesvol in zijn een optelsom is van allemaal kleine succesjes. Ik ken mensen die met mijn salaris in een heel erg groot vrijstaand huis wonen. Ik kan je verzekeren: dat kan ik mij niet veroorloven en zij dus eigenlijk ook niet. Maar wat zij wel hebben gedaan, dat is eerst een klein huisje kopen, dat opknappen en doorverkopen. Dat hebben ze met een iets groter huis herhaald. Toen kregen ze een erfenis en die hebben ze niet gebruikt voor een leuke vakantie en een nieuwe auto. Ze hebben er heel saai hun hypotheek deels mee afbetaald. Toen de rente laag werd en er een mooi vrijstaand huis langskwam, hebben ze hun kans gegrepen. Zoals je ziet, zijn zij niet rechtstreeks van dat kleine huisje naar die grote vrijstaande gegaan. Er zaten stappen tussen die je de kleine successen kunt noemen.


Niet meteen manager, projectleider of succesvol ondernemer

Dit principe geldt ook voor leuke banen. Als je bijvoorbeeld examen hebt gedaan op mbo niveau 4, dan kan er op je diploma staan dat je als leidinggevende team/afdeling/project bent afgestudeerd. Dat is ongetwijfeld een superleuke opleiding, maar wie na zo'n diplomering uitsluitend solliciteert naar leidinggevende functies, komt van een koude kermis thuis. Ook op werkgebied haal je eerst kleine succesjes binnen voor je eindelijk de stap mag maken naar die leidinggevende baan.


Vriendschappen en relaties hebben tijd nodig

Geldt dit ook voor vriendschappen en relaties? Ja, en ik zou dat het liefst in hoofdletters zetten. Alle datings- en vriendschapssites zijn leuk, maar ze leveren je niet direct een geliefde of BFF op. Als dat je directe doel is, dan vind je geen geluk op die sites. Maar maak je jouw doelen kleiner en wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk leuke uitjes creëren via deze sites, dan heb je een veel haalbaarder doel gemaakt. Blijkt zo'n uitje met een leuk persoon te zijn, dan zie je dan wel weer hoe het verder loopt. Misschien zit er nog een leuk uitje in?


Belangrijkste tip: doe aan verwachtingsmanagement!

Hoge verwachtingen zijn de oorzaak van heel erg veel ongelukkige levens. Het lukt me allemaal niet, zie je wel, ik ben voor het ongeluk geboren en ik ben gewoon een mislukkeling... Gedachten die je over jezelf krijgt als je de lat meteen zo hoog legt. Heb jij daar ook last van? Ik kan je via e-coaching helpen kleine stapjes te nemen en deze te vieren als grote successen. Wedden dat jij daar uiteindelijk ook tevredener en dus ook gelukkiger van wordt? Wil je weten hoe e-coaching werkt? Check dan deze pagina van mijn site. Daar lees je wat e-coaching is, wat de voordelen zijn en dat je e-coaching per veertien dagen, per maand of per traject kunt betalen. Net wat bij jouw portemonnee past.21 weergaven0 opmerkingen