(Dreigend) werkloos door het corona-virus? Vraag een voor jou gratis ontwikkeladvies aan!Het corona-virus heeft naast gezondheidsellende ook veel ellende op de arbeidsmarkt veroorzaakt. Heeft jouw werkgever subsidie moeten aanvragen om jou aan het werk te houden? Of ben je inmiddels je baan kwijt? Dan heeft corona jou hard geraakt, want onzekerheid rondom je baan of het verlies van je baan doet pijn. Los van het verlies van inkomen, doet het ook zeer dat je jouw 'identiteit' kwijt bent. Voorheen zei je: 'Ik ben Mark en ik ben salesadviseur.' Wie ben je nu?

Gelukkig ziet de overheid hoe hard je bent geraakt en daarom is er een subsidiepot klaargezet waarvan jij gebruik kunt maken: je kunt een ontwikkeladvies krijgen en daaropvolgend scholing gaan volgen, zodat jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden. Daarbij maakt het niet uit of je werknemer, flexwerker of werkloos bent. In alle gevallen kom je in aanmerking voor een ontwikkeladvies. Hieronder leg ik je uit hoe het werkt.

Stap 1: aanvragen ontwikkeladvies

Je wendt je tot een loopbaanadviseur (tot mij bijvoorbeeld) voor een ontwikkeladvies. Ik zorg ervoor dat jouw ontwikkeladviestraject wordt gemeld bij het Ontwikkeladviesportaal. Je ontvangt een code die we beide goed moeten bewaren. Ik zorg verder voor de administratieve afhandeling en dat betekent dat ik je zal vragen enkele formulieren te ondertekenen en ik vraag je om een kopie van je ID-kaart.


Stap 2: arbeidsmarktscan

Een belangrijk onderdeel van het traject is de arbeidsmarktscan. Je ontvangt van mij inloggegevens en daarmee kun je de arbeidsmarktscan maken. Doel van de arbeidsmarktscan is dat je ontdekt wat jouw kennis is, welke vaardigheden en competenties je bezit, wat jouw houdingsaspecten ten opzichte van werk zijn, welke drijfveren je hebt en hoe groot jouw leervermogen is. Kortom, je krijgt antwoord op de vragen 'Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik'. Deze informatie gebruiken we tijdens de ontwikkeladviesgesprekken of coachgesprekken.

Stap 3: ontwikkeladviesgesprekken of coachgesprekken

Als de informatie van de arbeidsmarktscan binnen is en als ik die heb geïnterpreteerd, dan gaan we met elkaar in gesprek. Tijdens de gesprekken maken we een situatieschets en we bespreken de arbeidsmarktscan. Dit doen we, omdat het de bedoeling is dat jij je bewust wordt van je huidige situatie en van je toekomstperspectieven. Daarna maken we een persoonsprofiel van je waarin je competenties, kwaliteiten, vaardigheden en wensen ten aanzien van werk komen te staan. We maken een toekomstoriëntatie, waarin komt te staan wat jouw acties zijn ten aanzien van werk.


Stap 4: ontwikkelingsplan

Samen stellen we na afloop van de gesprekken een ontwikkelplan op. In het ontwikkelplan komen jouw acties te staan voor de korte en lange termijn die jouw flexibiliteit en duurzaamheid op de arbeidsmarkt vergroten. Ook kijken we welke (financiële) ondersteuning je kunt krijgen bij het uitvoeren van jouw acties.

Huiswerk: die arbeidsmarktscan en andere opdrachten

Resultaat van dit ontwikkeladviestraject moet dus zijn dat jij weet wat je moet doen om meer kansen te hebben op de arbeidsmarkt. Daarom maak je die arbeidsmarktscan én je ontvangt van mij opdrachten die je in de periode tussen de gesprekken gaat maken. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je het maximale uit dit traject haalt! Per week ben je dus even zoet met deze opdrachten. Een voorbeeld van zo'n opdracht is bijvoorbeeld dat jij zelf al een opzet maakt van jouw persoonsprofiel. Daarbij kun je natuurlijk gebruik maken van de uitkomsten uit de arbeidsmarktscan en je kunt die natuurlijk aanvullen met voor jou relevante informatie.


Heel lullig, maar op=op

De overheid subsidieert 20.000 ontwikkeladviestrajecten. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om vast te stellen dat niet iedere werknemer of werkloze een ontwikkeladviestraject kan gaan volgen. Wees er dus snel bij. Loopbaancoaches kunnen tot 31 december 2020 ontwikkeladviestrajecten opgeven bij de overheid. Deze kunnen tot eind februari worden gerealiseerd. Zorg dat je erbij zit! Dit doe je door je vlot te melden bij een loopbaancoach. Stuur me vandaag nog een e-mail, dan registreer ik meteen jouw ontwikkeladviestraject.


121 weergaven0 opmerkingen