Boekenblog januari, week 3: De innerlijke criticus ontmaskerdAfgelopen donderdag, tijdens een fotoshoot, lukte het mij mijn kritische stem in mij te negeren. Een overwinning vond ik dat, want in mijn hoofd is mijn kritische stem of mijn innerlijke criticus, vaak het luidst aanwezig. Ik hoorde hem wel: 'Word je wel vanuit de juiste hoek gefotografeerd? Pas op voor een onderkin! Sta je nu pontificaal met je buik vooruit?' Voor iedereen die ook zo'n kritische stem in zich heeft, en dat is eigenlijk bijna iedereen, zet ik deze week het boek De interne criticus ontmaskerd van Hal Stone in de spotlights. Dit boek is ook onwijs interessant als je in een slachtoffer- of dadersituatie zit, omdat slachtoffers vaak van hun kritische stem te horen krijgen dat ze het aan zichzelf te danken hebben dat gebeurtenis X of Y heeft plaatsgevonden. Daders luisteren wellicht te weinig naar hun kritische stem. Zij zijn misschien wel te goed in het negeren van hun innerlijke criticus.


Waar gaat De innerlijke criticus ontmaskerd over?

Op Bol.com staat de volgende omschrijving:

Met het praktische De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal & Sidra Stone maak je van je Innerlijke criticus een bondgenoot met wie je vruchtbaar kunt samenwerken. Iedereen herkent de Innerlijke Criticus. Hij fluistert, jammert, scheldt en houdt ons eronder. Hij beïnvloedt onze gedachten en ons gedrag, en weerhoudt ons ervan om actie te ondernemen. Hij denkt dat hij ons beschermt tegen afkeuring, pijn of eenzaamheid, maar deze kritische, innerlijke stem is een bron van schaamte, zorgen, depressiviteit, uitputting en gebrek aan eigenwaarde. Dit heeft een destructief effect op ons functioneren in relaties en op ons werk.
De psychologen Hal & Sidra Stone zijn de bedenkers van 'Voice Dialogue'. Deze methode verandert de Innerlijke Criticus van een meedogenloze tegenstander in een bondgenoot met wie je vruchtbaar kunt samenwerken.
De Innerlijke Criticus ontmaskerd is een praktisch boek, want d.m.v. levendige voorbeelden laten de Stones ons zien hoe we de Innerlijke Criticus kunnen herkennen en begrijpen, hoe we een 'Criticusaanval' kunnen hanteren en wat zeer belangrijk is: hoe de Innerlijke Criticus een intelligente, alerte en ondersteunende levenspartner kan worden.


Wat levert het lezen van dit boek je op?

Als je dit boek leest, dan krijg je tools om jouw innerlijke criticus een plek in je hoofd te geven die passend is: niet te groot en niet te klein. Je wil niet dat jouw kritische stem jou weerhoudt van avontuur, een stap in je carrière of van het doen van aangifte als jou iets is overkomen. Dus moet die stem niet te veel aandacht krijgen met als gevolg hij leert wat zachter te praten. Aan de andere kant wil je wel gebruik maken van het 'geweten' dat jouw kritische stem met zich meebrengt. Sommige mensen zouden wat meer naar hun kritische stem moeten luisteren. Hij kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een intimiderende foto naar iemand stuurt, omdat hij tegen jou zegt: 'Hoe zou het zijn als iemand van wie ik hou zo'n foto ongevraagd zou ontvangen?'


Ik voeg een filmpje toe, die de werking van de innerlijke criticus nog wat duidelijker maakt:


Hulp

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit boek denkt: 'Ik heb hulp nodig!' Aarzel dan niet, want er zijn zoveel plekken om hulp te vinden. Ik zet ze even voor je op een rijtje, zodat je zelf niet hoeft te zoeken:

  • Slachtofferhulp

  • Jouw eigen huisarts

  • Jouw ouders, docent, schoolmaatschappelijk werker of de vertrouwenspersoon op school (als je nog op school zit)

  • De vertrouwenspersoon op je werk of je leidinggevende

  • Een goede vriend of vriendin (en hij of zij kan dan met je meegaan voor professionele hulp)

  • Een psycholoog of therapeut (kan via je huisarts)

  • Een coach of therapeut (die moet je (deels) zelf betalen) en je vindt een goede via beroepsverenigingen als het Nobco of de NFG en via een website als Coachfinder

Natuurlijk mag je ook contact leggen met mij. Wellicht kan ik je helpen met een Acceptance & Commitment traject of ik kan met je meedenken over welke hulp voor jou het beste is!


Uiteraard ben ik, en alle andere lezers, erg benieuwd naar jouw ervaringen met dit boek. Laat je het me weten?De linkjes van de boeken naar BOL.com zijn affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een percentage ontvang als jij via mijn site naar BOL.com gaat en daar een boek of een ander product koopt. Zo kan ik mijn eigen leeshonger financieren. Dus alvast bedankt!

16 weergaven0 opmerkingen