Boekenblog januari, week 2


Graag geef ik je elke week een mooie leestip, zodat je je tijdens deze koude en donkere maand niet hoeft te vervelen. Ik lees zelf nauwelijks fictie, dus romans vind je niet snel tussen mijn leestips. Maar wel veel boeken over psychologie, persoonlijke ontwikkeling, coaching en ACT.

Dit boek valt in de categorie systemisch werken. De kennis die je opdoet uit dit boek kun je tijdens een winterse wandeling met je zus, broer of vriend(in) bespreken: hoe komt het dat ik ben geworden wie ik ben en wat heeft dat met mijn ouders, opvoeding en familie te maken? Of je gaat zelf een familieopstelling doen bij een coach die systematisch werkt. Je kunt ze onder andere vinden via Coachfinder. De fontein, vind je plek: grip op je leven door inzicht in je familiesysteem van Els van Steijn. Op BOL.com staat de volgende tekst bij dit mooie boek:


Aan de hand van de fontein als metafoor van je familiesysteem krijg je praktische handvatten om hardnekkige patronen in je gedrag te doorbreken. Je krijgt meer rust en grip op je leven.
Floortje Dessing zegt over dit boek: 'Ik ben geïntrigeerd door de theorie van de fontein: de inzichten helpen me om als mens te blijven groeien. 'Door de fontein (Aan de hand van de fontein als metafoor voor het familiesysteem) leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel mensen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren. Dit boek geeft je praktische tips waardoor je stevig op jouw plek kunt staan.
Je bent als mens veel meer verbonden met je familiesysteem dan je kunt bevroeden; de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden en principes waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen. Het patroon dat je in de familiefontein laat zien, herhaalt zich bijna altijd op andere vlakken in je leven, zowel in je relatie of eigen gezin als in je verdere privé en werkleven.
De theorie van de fontein legt in heldere taal uit wat jouw plek is. Vaak sta je niet op je eigen plek. Hoe herken je dat en welke consequenties horen daarbij? Voel je je snel schuldig, neem je structureel te veel verantwoordelijkheid op je en geef je meer dan je ontvangt? Heb je moeizame relaties, ben je erg kritisch op jezelf en anderen, heb je bewijsdrang of zie je dat je kinderen je patronen ook al overnemen? Met behulp van dit boek ben je zelf in staat om een mogelijke diagnose te stellen waarom bepaalde zaken in je leven niet zo lopen zoals je zou willen. Vervolgens wordt op praktische wijze toegelicht hoe je op jouw plek in de fontein komt en welke stappen je daartoe kunt nemen.
Als je leert om op de juiste plek te staan in de fontein, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je laat los wat van de ander is en ziet onder ogen wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ja te zeggen tegen al het goede en het minder goede wat er is, waarbij je je eigen primaire gevoelens gaat ervaren. Je zult merken dat je toegang krijgt tot een positieve spiraal waardoor de relatie met jezelf en je omgeving verbetert.
Het boek reikt je een ander perspectief aan waarmee je kunt kijken naar je leven en je de juiste verbinding met belangrijke mensen om je heen gaat vinden.
Els van Steijn is teamtrainer en coach en is gespecialiseerd in het systemische perspectief. Ze past het systemische werken toe in haar coachingspraktijk en begeleidt familie en organisatieopstellingen. Voor haar cliënten is de fontein een eyeopener en het ontbrekende puzzelstukje dat nodig is om een volgende stap effectief te kunnen zetten.

Uiteraard ben ik, en alle andere lezers, erg benieuwd naar jouw ervaringen met dit boek. Laat je het me weten?


De linkjes van de boeken naar BOL.com zijn affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een percentage ontvang als jij via mijn site naar BOL.com gaat en daar een boek of een ander product koopt. Zo kan ik mijn eigen leeshonger financieren. Dus alvast bedankt!

13 weergaven0 opmerkingen