girl-4288526_1280.jpg

Opleiding tot coach

NOBCO-gecertificeerde opleiding

Coaches en in mindere mate psychosociaal therapeuten liggen onder vuur en ik begrijp dat goed: het is immers een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen, gediplomeerd of niet, zich coach of therapeut mag noemen. Hierdoor is wildgroei ontstaan, want het zijn aantrekkelijk beroepen.

Ik wil absoluut niet afgeven op mijn ongediplomeerde of minder gekwalificeerde collega's, want soms is het diploma van minder belang. Mijn moeder of oma's hadden bijvoorbeeld geweldige opruimcoaches kunnen zijn. Marie Kondo had nog iets van ze kunnen leren! Ik denk dat je voor dit soort thema's geen dure NOBCO-gekwalificeerde opleiding hoeft te volgen. 

Maar, als je aan de slag wil met zwaardere thema's die jouw geestelijk of fysiek welzijn raken, dan maakt het wel uit met welke coach of therapeut je in zee gaat. Zoek dan een coach die staat ingeschreven bij het NOBCO, want dat garandeert je dat hij of zij een gedegen opleiding heeft afgerond én dat deze kennis wordt onderhouden. Je laat je toch ook niet aan je hart opereren door je fietsenmaker? 

Ik heb een NOBCO-gecertificeerde opleiding gevolgd aan Hogeschool Windesheim (2019) in Zwolle. Uiteraard is de opleiding tot coach niet mijn enige diploma. Ik heb de Lerarenopleiding gevolgd aan Hogeschool Windesheim (1994) en sindsdien heb ik diverse bij- en nascholingstrajecten gevolgd in het onderwijs bij verschillende organisaties. De meeste van deze trajecten gingen over het coachen/begeleiden van studenten in hun ontwikkeling. Ik heb mij met name gespecialiseerd in het begeleiden van studenten met een beperking (Passend Onderwijs). Voor mijn werkgever coach ik sinds 2016. Ook heb ik via  mijn werkgever een intervisorenopleiding gevolgd en sindsdien begeleid ik leuke intervisiegroepen.

Een leven lang leren

Op dit moment ben ik bezig met de studies Psychosociale Basiskennis (PSBK) bij Con Amore in Amsterdam en de beroepsopleiding ACT-therapeut bij Stresswise Academy in Hilversum. ACT is een geweldige methodiek waarmee je mooie stappen kunt zetten in je leven. Prettig gevolg van deze opleidingen is dat mijn therapieën straks deels vergoedbaar zijn vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Op dit moment werk ik al als Acceptance & Commitment coach én therapeut, Deze therapeutische trajecten zijn nog niet vergoedbaar en daarom bied ik je een korting van 50% op mijn uurprijs. Hoe ik de kwaliteit van je therapie waarborg? Tijdens mijn scholingsdagen mag ik situaties waartegen ik aanloop anoniem (je privacy bewaak ik) voorleggen aan mijn docenten en studiegenoten. Zodoende kijken er meer ogen met mij mee, waardoor ik durf in te staan voor de kwaliteit van mijn werk!

Ik ben één van de kwaliteitscoaches van Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine.

Ontvang gratis bij een coachtraject de Focusplanner van Psychologie Magazine of bij een ACT-traject het boek: Uit liefde voor jezelf van Gijs Jansen (zolang de voorraad strekt)